Koperasi Koswip Malaysia Berhad

Koperasi Koswip Malaysia Berhad adalah sebuah koperasi kredit terbesar di Malaysia dan dianggotai oleh kakitangan kerajaan, GLC serta badan berkanun terpilih. Koperasi Koswip Malaysia Berhad menawarkan pembiayaan peribadi Islamik beserta kemudahan-kemudahan lain seperti Insurans Takaful dan lain-lain kepada anggota-anggotanya.

Pinjaman Peribadi Koperasi Koswip Malaysia Berhad

Pinjaman Peribadi Koperasi Koswip Malaysia Berhad Summary

 • Koperasi Name: Pinjaman Peribadi Koperasi Koswip Malaysia Berhad
 • Abbreviation / Code Name: KOSWIP
 • Koperasi Promotion Name: General Info, product and services.

About Koperasi Koswip Malaysia Berhad

Pada masa dahulu kakitangan kerajaan yang menghadapi kesusahan dan kesempitan hidup ekoran dari penerimaan gaji bulanan yang rendah akan mengadu nasib dengan meminjam wang daripada ceti-ceti haram dan pihak yang berkuasa yang sering mengambil kesempatan.

Mereka ini merasa ditindas oleh ceti-ceti haram dan pihak yang berkuasa tersebut. Ekoran itu segelintir kakitangan kerajaan terdiri dari kaum India kebanyakannya telah bersepakat dan membuat keputusan untuk menubuhkan koperasi.

Lantas koperasi ditubuhkan pada tahun 1922 dibawah naungan British bagi membendung masalah yang dihadapi oleh kakitangan kerajaan yang ditindas oleh ceti-ceti haram dan pihak-pihak yang berkuasa. Setahun kemudian Koperasi Koswip Malaysia Berhad juga telah didaftarkan pada 27 Julai 1923 .

Nama asalnya ‘The Selangor Government Servant Cooperative Thrift And Loan Society Limited” dengan nombor pendaftaran 4/1923 dan menghadapi beberapa kali pertukaran nama seiring dengan masa dan kehendak pada ketika itu.

Perubahan nama buat kali keduanya berlaku pada tahun 1964 dengan nama “Syarikat Berkerjasama-sama Jimat Cermat dan Pinjaman Wang Kakitangan Kerajaan Negeri Selangor Tanggungan Berhad” dan sekali lagi bertukar nama pada tahun yang sama (1964) kepada nama “Kakitangan Kerajaan Negeri Selangor Tanggungan Berhad”.

Pertukaran Nama

Pada 19 April 1996 nama koperasi ditukar lagi kepada “Koperasi Pegawai Kerajaan Negeri Selangor dan Wilayah Persekutuan Berhad” atau dengan nama lain ialah Koperasi KOSWIP Malaysia Berhad dan ini kekal sehingga kini.

Koperasi KOSWIP Malaysia Berhad merupakan salah sebuah koperasi tertua yang ditubuhkan di Negeri Selangor di bawah Undang-undang Negeri Melayu Bersekutu bagi syarikat kerjasama tahun 1922.

Usia Koperasi Koswip Malaysia Berhad setahun lebih muda jika dibandingkan dengan penubuhan gerakan koperasi. Dahulunya beroperasi untuk kakitangan kerajaan di sekitar Selangor dan Kuala Lumpur dan diperluaskan ke Wilayah Putrajaya dan kini ke seluruh Semenanjung Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak.

Koperasi KOSWIP Malaysia Berhad dikawal selia oleh Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) Wilayah Negeri.

Segala aktiviti dan fungsi perjalanan Koperasi KOSWIP Malaysia Berhad adalah tertakluk kepada Akta Koperasi 1993, Peraturan-peratura Koperasi 1995 dan Undang-undang Kecil Koperasi Koswip Malaysia Berhad serta aturan-aturan yang dibuat oleh anggota Lembaga dari semasa ke semasa.

Keanggotaan Koperasi Koswip Malaysia Berhad

Dahulunya di awal penubuhan Koperasi KOSWIP Malaysia Berhad pada tahun 1923, anggotanya berjumlah 138 orang terdiri dari kalangan kaum India kebanyakannya diikuti oleh kaum Melayu dan Cina serta lain-lain bangsa. Kini statistik daftar maklumat anggota Koperasi KOSWIP pada 31 Disember 2013 menunjukkan jumlah anggota seramai 18,741 orang.

Koperasi KOSWIP Malaysia Berhad berpegang teguh kepada Prinsip-prinsip sebagaimana terkandung dalam Undang-undang Kecil termasuklah:-

 • Keanggotaan sukarela dan terbuka
 • Kawalan demokratik oleh anggota
 • Penglibatan ekonomi oleh anggota
 • Autonomi dan kebebasan
 • Pendidikan, latihan dan maklumat
 • Kerjasama antara koperasi dan
 • Mengambil berat terhadap masyarakat

Perkhidmatan Koperasi Koswip Malaysia Berhad

Sewaan

Ruang Niaga

Ruang niaga untuk disewa di Semenyih Sentral, Semenyih
UNIT 5-1, 7-1 , 7-2 , 9-1 & 9-2

Semenyih Sentral merupakan pusat komersial yang terletak di Semenyih dan berhampiran dengan taman-taman perumahan seperti Taman Gembira, Taman Seri Mawar and Kampung Sentosa. Disini terdapat pelbagai kemudahan berhampirannya seperti ATM, Stesen Bas dan Klinik Swasta.

Keluasan kedai adalah sekitar 4500-9960 s/f. Untuk sebarang pertanyaan sila hubungi Bahagian Pentadbiran di talian 03-22735422 (En. Syukor).

RUANG PEJABAT

Ruang pejabat komersial di Plaza Sentral Unit 2B-07-02 & 2B-08-02 untuk disewakan. Plaza Sentral yang terletak di tengah nadi Kuala Lumpur berhampiran dengan Stesen KL Sentral dan kemudahan lain merupakan dianggap sebagai hub niaga tanpa sempadan dan berstatus MSC Malaysia Cybercentre

RUMAH REHAT

Bagi yang ingin bercuti dan bermalam bersama keluarga di Port Dickson, kami juga ada menawarkan sebuah rumah tumpangan yang terletak di alamat berikut :

No 33, Taman Eastern
Jalan Pantai, Bt 4
Port Dickson
Negeri Sembilan

Kadar sewa yang dikenakan adalah sebanyak RM200 (semalaman) bagi anggota Koperasi Koswip Malaysia Berhad dan RM500 (semalaman) pula bagi bukan ahli.

Insurans

CUKAI JALAN DAN INSURAN KENDERAAN

Jimat Masa, Jimat Tenaga insuran kenderaan anda sudah tamat tempoh? Dapatkan perkhidmatan profesional dan menguntungkan dari kami. Kemudahan pembiayaan dengan bayaran balik selama 10 bulan bagi yang layak. NCD (diskaun) boleh dipindah terus dari insurans terdahulu. Sumbangan (premium) berpatutan mengikut kehendak pelanggan atau harga pasaran kereta. Perkhidmatan memperbaharui cukai jalan dari pintu ke pintu turut disediakan.

Sebarang pertanyaan sila hubungi:

 • Pn. Afiza bt. Ibrahim
 • Pn. Norliza bt. Busu
 • Pn. Suhana bt. Ismail

Bahagian Pentadbiran di talian tetap 03-22747009

PELAN TAKAFUL MUTIARA PLUS 1

Koperasi KOSWIP Malaysia Berhad telah menerima tawaran dari ETIQA TAKAFUL BERHAD bagi membolehkan semua anggota menyertai Pelan Takaful Mutiara Plus 1.

Manfaat Yang Ditawarkan
 • Kematian akibat biasa (penyakit) atau kemalangan
 • Keilatan kekal menyeluruh akibat biasa (penyakit) atau kemalangan
 • Belanja pengkebumian (ahli / pasangan/ )
 • Keilatan separa kekal semua sebab (mengikut nisbah peratusan manfaat)
 • Elaun harian wad hospital (diwadkan melebihi 6 jam)
Ciri-ciri
 • Sumbangan dari RM 10.00 hingga RM 100.00 sebulan.
 • Perlindungan kepada peserta dan terbuka kepada pasangan (suami / isteri) serta anak yang ingin turut serta.
 • Sebanyak 44% daripada sumbangan bulanan disimpan bagi tujuan pelaburan tabungan peserta.
 • Sebanyak 56% daripada sumbangan bulanan digunakan untuk manfaat perlindungan takaful.
 • Elaun harian hospital hingga tidak melebihi 26 minggu kemasukan wad.
 • Al-Mudrabahah dimasukkan ke dalam Akaun Peserta setiap tahun berdasarkan pembahagian :80% kepada peserta- 20% kepada Etiqa Takaful Berhad
 • Tempoh Sijil Mahal: Apabila peserta mencapai umur 55 tahun

Sijil tamat jika berlaku perkara berikut:

 1. Manfaat dibayar 100%
 2. Mencapai tempoh matang
 3. Menarik diri
Had umur penyertaan

Had umur dibenarkan ialah daripada 18 tahun sehingga 55 tahun pada harijadi akan datang. Sila hubungi 03-22735422 Pn. Aisyah untuk pertanyaan

Koswip Trading Sdn Bhd LEMBAGA PENGARAH Hj. Abd. Rahim b. Azizi, Shaari bin Zakaria

ALAMAT UTAMA PERNIAGAAN

No. 60 Jalan Padang Belia
Off Jalan Tun Sambanthan
50706 Kuala Lumpur

SETIAUSAHA

Nor Azila Binti Abdul Wahab (L.S.082240)

ALAMAT BERDAFTAR

KNS Associates Sdn Bhd. [292081-v]
No. 2F-1, Jalan Raya 2
Kawasan Perusahaan Seri Kembangan
43300 Seri Kembangan
Selangor D.E

JURUAUDIT

Azman Ahmad & Co.
Akauntan Bertauliah (Malaysia)

BANK UTAMA

CIMB Bank Berhad

Koperasi KOSWIP TRAVEL & TOURS SDN BHD

Koperasi KOSWIP Travel & Tours Sdn. Bhd. Merupakan anak syarikat berdaftar Koperasi KOSWIP Sdn. Bhd. Kegiatan utama syarikat adalah di dalam bidang ejen pelancongan dan perniagaan yang berkaitan dengannya.

PERKHIDMATAN YANG DISEDIAKAN :

 1. Penempahan tiket penerbangan domestik dan antarabangsa.
 2. Urusan tiket penerbangan PTA
 3. Pakej pelancongan Dalam Negeri (Inbound)
 4. Pakej pelancongan Luar Negara (Outbound)
 5. Pakej Tailor-made citarasa pelanggan
 6. Pakej Umrah dan Ziarah
 7. Airport pick-up services untuk VIP
 8. Tempahan bilik hotel / penginapan
 9. Tempahan bas persiaran berhawa dingin
 10. Pengendalian pakej Seminar / Hari Keluarga
 11. Tiket Stok

Artikel Berkaitan Pembiayaan Peribadi Koperasi

Pinjaman Yayasan Ihsan Rakyat: Buletin Kewangan Eksklusif!

Yayasan Ihsan Rakyat Buletin Pinjaman Jelajahi buletin terkini dari Yayasan Ihsan Rakyat untuk panduan eksklusif mengenai penyelesaian kewangan. Klik sekarang untuk maklumat terkini dan manfaat yang ditawarkan. Dapatkan promosi terbaik dari Yayasan Ihsan Rakyat mengenai...

Read More

Koperasi Perkasa: Sahabat Pembiayaan Peribadi Anda!

Pembiayaan Koperasi Perkasa: Koperkasa pilihan terbaik! Dapatkan segala maklumat yang anda perlukan mengenai pembiayaan yang ditawarkan oleh Koperasi Perkasa (KOPERKASA) untuk kestabilan kewangan anda. Klik untuk maklumat lanjut dan peluang yang menanti anda. Pembiayaan yang...

Read More

Koperasi Ukhwah Malaysia: Pinjaman Peribadi Terhebat!

Pinjaman Peribadi Koperasi Ukhwah Malaysia Berhad Pilihan terbaik dengan kemudahan kewangan apabila anda memohon pinjaman peribadi Koperasi Ukhwah Malaysia Berhad dengan amaun sehingga RM200,000! Nikmati keistimewaan dan baca lebih lanjut sekarang! Ini adalah sebuah koperasi...

Read More

Pinjaman Express Power: KATMB Koperasi Tentera Terbaik!

Terokai Pinjaman Express dari Koperasi Tentera (KT) – KATMB Koperasi Tentera (KT) – KATMB membawa kepada anda pinjaman peribadi yang pantas dan berkemampuan, khususnya ditujukan kepada anggota tentera Angkatan Tentera Malaysia (ATM). Nikmati keistimewaan istimewa...

Read More

Pinjaman Peribadi Koperasi Pertanian KOTANI: Khas Penjawat Awam

Pinjaman Peribadi Koperasi Pertanian (KOTANI) Dapatkan pinjaman peribadi terbaik dari Koperasi Pertanian (KOTANI) dengan kadar yang istimewa berlandaskan prinsip Islam dan menepati syariah antarabangsa. Tawaran terhad kepada anggota dan rebutlah peluang keemasan ini sekarang! Pinjaman...

Read More

*sumber: koswip official website

Apply Personal Loan Koperasi KOSWIP?

Contact Koperasi Koswip Malaysia Berhad

error: Content is protected !!
Scroll to Top