CTOS Personal Loan? Blacklist Pinjaman

What is CTOS in Personal Loan? Blacklist Pinjaman Peribadi? Get all info and how to avoid the application being rejected. Apply loan Call/ Whatsapp 0192983956

CTOS Personal Loan? Blacklist Pinjaman Summary

  • Name: CTOS Data Systems Sdn Bhd
  • Abbreviation / Code Name: CTOS
  • Promotion Name: General Info about what is blacklist and how to avoid loan application being rejected by bank and koperasi in Malaysia

CTOS is an organization that is responsible for gathering information about borrowers who have a record of bankruptcy or a bear suit. Usually when the period granted by a financial institution to customers to explain the outstanding balance is not complied with and some warnings for the sake of warning given to the debtor to pay the debt default, the financial banks or credit company is entitled to demand payment of the proposed suit against the debtor. When this happens, it will be difficult to apply for a loan with a financial institution (bank, credit agency etc.) to another.

At this stage, usually the bank will only receive full payment of the loan and did not receive any partial payment for the removal of the applicant data contained in CTOS system. At the moment, for government employees and statutory bodies still have opportunity to apply personal loan from cooperative (refer as Koperasi). This is because most cooperatives do not reflect blacklist records CTOS / CCRIS applicant.

About Blacklist CTOS CCRIS

Pembiayaan Gagal? Blacklist CTOS/ CCRIS? Kesukaran pinjaman peribadi? Oh! Frustnya apabila diketahui bahawa pinjaman yang anda harap-harapkan telah gagal. Mana nak letak muka bila dah berjanji dengan kawan untuk membayar hutang dalam masa yang ditetapkan. Waktu menunggu yang sepatutnya singkat dirasakan seperti bertahun-tahun kerana keadaan yang sangat terdesak untuk mendapatkan personal loan dari bank dan koperasi.

Dokumen lengkap semua dihantar tanpa sebarang cacat cela seperti yang diminta oleh pegawai bank atau perunding kewangan koperasi. Hati dan perasaan kita menjadi risau dan gundah-gulana. Kita menjadi tidak puas hati cuba menelefon pegawai yang handle application loan untuk bertanyakan status samada masih dalam proses ataupun sudah dapat tahu keputusannya. Jika anda tidak meyakini penjelasan dari pegawai yang menguruskan pembiayaan anda, maka anda mulalah mencari nombor telefon hotline bank atau call center koperasi.

Semuanya untuk kepastian mengenai apa yang berlaku, adakah terdapat dokumen yang masih pending ataupun pembiayaan dalam KIV. Ataupun pegawai bank atau agen koperasi masih belum submit borang ke ibu pejabat untuk proses. Semua itu bermain di benak fikiran setiap manusia yang ingin membuat loan.

Detik yang ditunggu-tunggu telah tiba. Namun keputusan tidak memihak kepada kita. Keputusan loan application anda gagal. Anda menjadi tidak keruan untuk cuba mencari di mana silapnya. Rupa-rupanya kesilapan itu bukan berpunca dari dokumen loan yang dikemukakan bermasalah atau wakil koperasi tidak menjalankan kerjanya, tetapi disebabkan masalah yang anda pernah lakukan secara sedar atau tidak suatu ketika dahulu. Dan masalah itu adalah kerana CTOS Credit Score anda berada pada paras rendah.

Blacklist CTOS Kerana Orang Lain Guna Dokumen Kita

What is CTOS in Personal Loan? Blacklist Pinjaman Peribadi

Kadang-kala masalah yang berlaku bertahun lamanya itu bukan disebabkan oleh kita. Banyak juga kes yang berlaku di mana ada orang yang menggunakan nama kita untuk membuat pinjaman peribadi atau apa sahaja yang berkaitan dengan urusan perbankan dan butiran kita untuk membuat loan sehingga rekod CTOS kita menjadi tidak cantik.

Tidak kurang juga ada kes di sebabkan ajakan kawan-kawan pejabat untuk membuat pinjaman peribadi koperasi ataupun bank. Colleague kita telah mempengaruhi kita untuk membuat tawaran business yang menarik dan menjanjikan pulangan yang lumayan. Rakan kita akan mengatakan “kalau aku boleh menjana pendapatan sehingga 4-digit atau 5-digit sebulan, takkan kau tak boleh bro?”

Merasa tercabar dan adakalanya cemburu dengan kejayaan rakan pejabat kita atau saudara terdekat maka dengan tidak berfikir panjang, kita terus mempercayai kata-kata manis itu. Kita diminta untuk membuat pinjaman dan seterusnya menyerahkan sebahagian atau kesemua duit loan bagi tujuan perniagaan. Pada fasa awal, jika berlaku kerugian dalam bisnes, itu adalah lumrah dalam dunia perniagaan kerana dalam perniagaan ada untung dan ada yang rugi. Tetapi jika tidak diselidiki dengan mendalam, anda akan diminta untuk pump lagi modal untuk suntikan bagi mengelakkan dari bisnes anda terus rugi.

Ada juga kes dimana pemohon yang mempunyai rekod CTOS disebabkan oleh saudara sendiri. Contohnya seperti menggunakan nama sendiri utk apply loan atas kapisiti orang lain ataupun disuruh untuk menjadi guarantor. Atas dasar ingin membantu akhirnya saudara yang kita bantu itu tidak dapat melangsaikan hutangnya disebabkan oleh bermacam-macam alasan diberi.

Akhirnya instutusi kewangan yang kita pinjam akan mencari penjamin (guarantor) untuk membayar tunggakan hutang. Jika tunggakan dalam tempoh yang sangat lama, berkemungkinan besar anda disuruh membayar jumlah tunggakan dan melangsaikan baki pinjaman sepenuhnya. Mana ada duit sebanyak itu untuk membayar keseluruhan baki pinjaman. Kita pun hidup cukup-cukup makan sahaja. Tidak kaya dan tidak juga miskin. Di situlah bermulanya rekod buruk kita dengan pihak bank walaupun kita tidak pernah menggunakan walau sesen pun duit loan yang kita pernah terlibat.

Financing Loan Process: Surat akujanji Pesuruhjaya Sumpah

Surat akujanji Pesuruhjaya Sumpah – Untuk lebih meyakinkan individu yang ingin menggunakan nama kita, mereka akan mengemukakan legal documentation seperti surat yang dicop oleh pesuruhjaya sumpah (commissioner of oath). Surat tersebut lengkap dengan letterhead company dengan terma-terma seperti berjanji untuk membayar ansuran bulanan sehingga tamat tempoh pembiayaan, akan membayar segala bentuk denda lewat (late charges) dan denda kewangan (finance charges).

Surat tersebut juga dengan jelas memberitahu bahawa tanggungjawab membayar ansuran bulanan akan menjadi tanggungjawab kawan/saudara kita. Kita tidak akan menanggung beban hutang akibat persetujuan dan tujuan surat ini dikeluarkan. Berdasarkan pengamatan dan penelitian, dokumen seperti ini hanyalah binding diantara kita dengan orang yang menggunakan nama kita dan tidak sedikitpun digunapakai oleh pihak bank apabila keadaan ketidakmampuan membayar balik ansuran bulanan terjadi yang menyebabkan rekod CCRIS dan CTOS anda tercalar dan akhirnya disenaraihitam.

CTOS in Personal Financing

CTOS adalah sebuah organisasi yang dipertanggungjawabkan untuk mengumpulkan maklumat mengenai peminjam yang mempunyai rekod bankruptcy ataupun yang dikenakan saman. Biasanya apabila tempoh yang diberikan oleh sebuah insitiusi kewangan kepada pelanggan untuk menjelaskan baki tertunggak tidak dipatuhi serta beberapa peringatan demi peringatan diberi kepada si penghutang untuk membayar hutang diingkari, maka insittusi kewangan tersebut berhak menuntut bayaran dengan mengusulkan saman terhadap si penghutang.

Apabila keadaan ini berlaku, maka akan menghadapi kesukaran untuk memohon pinjaman dengan institusi kewangan (bank) yang lain. Pada peringkat ini, biasanya pihak bank hanya akan menerima bayaran penuh pinjaman peribadi dann pembiayaan lain. Pihak bank tidak menerima sebarang partial payment untuk menghilangkan data pemohon yang terdapat dalam sistem CTOS.

Tetapi tidak bagi kakitangan kerajaan dan badan berkanun yang masih mempunyai tempat untuk memohon pinjaman peribadi dengan koperasi-koperasi yang ada. Jadi anda bolehlah whatsapp ke nombor hotline di bawah untuk membuat permohonan pinjaman peribadi anda. Ini kerana kebanyakan koperasi yang menguruskan pinjaman peribadi tidak mengambilkira rekod blacklist CTOS/CCRIS pemohon. Sila klik di sini untuk mendapatkan maklumat mengenai sistem spika dan juga sistem RAMCI (RAM Credit Information)

https://koperasi.info

Hashtag / Keywords

 #CTOS #CreditInfo 

Cari Pinjaman Peribadi Lain?

Contact CTOS Data Systems Sdn Bhd

error: Content is protected !!